in Uncategorized

Nextofkin

nextofkin


Beberapa tahun yang lalu kenal nama NextOfKin dari Adhi yang kebetulan teman dekat Rizky Sasono (gitaris). Adhi mengenalkan Rizki waktu itu di kantor digiwork. Kesempatan untuk melihat band ini perform pada saat disebuah tahun pada bulan-bulan puasa di Jogja, waktu itu sebuah merk rokok mensponsori acara “ngabuburit kampus to kampus”. Aku berkesempatan nonton waktu itu di kampus AA YKPN yang kebetulan bersebalahan dengan cafe gwe (papyrus corner). Setelah melihat NextOfKin manggung… “I want this band play in my cafe sometime“.

Kesempatan itu akhirnya datang, suatu saat disebuah event di Papcore, Rizki dengan rendah hatinya bilang “Low aku pengen main disini, kapan kira-kita bisa?” Gwa kaget, NextOfKin main di warung gwe? What a honor to have the venue…for you guys. Tapi babibu aku langsung menyanggupi untuk support mereka untuk menyediakan sound system, walaupun seadanya but that was the best sound system that ever provide for any band that played in Papcore.

The party? Howsome… gwe benar-benar marasa kali itu menikmati musik (NextOfKin music), Rachel Saraswati (vocal) sangat mendalami setiap lagu yang dinyanyikan diselingi dengan gemulai bernuansa teather ditampilkan dengan gaya yang begitu warm dengan audience. Petikan gitar Maga dibarengi dengan Rizki solah-olah menyihir membawa ke sebuah padang rumput yang lapang…dan merasakan “we are in the diffrent place now“. Sumpah merinding…menyenangkan…dengan bass beat oleh Doni Kurniawan mengingatkan “You are still a life

Saat main di Papcore waktu itu NextOfKin mempercayakan Bowo (aditional drumer) untuk memukul drum. Sodara Bowo satu ini yang di Jogja dikenal sangat piawai dengan drum yang sangat Jazzy…membuat penampilan NextOfKin even more perfect.

Saat liburan kemaren ke Jogja, gwa berkesempatan kenal sama Donny Baskoro a.k.a Donat (The Band manager) yang sudah membawa dengan selamat membawa gwe dari tempat maksiat sampai ke kost-an Donald …hahaha, I owe a life for this dud! hehehe. Sempat ngobrol ampe pagi bagaimana NextOfKin Adventure sampai saat ini.

Dari dulu gwe selalu berpikiran “I have let know the world about this band. I must share my joy when I listening their music.

Dengan baik hati Donat memberikan “10 Packages of NextOfKin” yang berisikan satu CD Album baru NextOfKin “Bolehkah Kupinjam Cintamu Sejenak” dan satu DVD yang berisikan Video Clip mereka dengFan lagunya “Melankolia di c maj“.

Sesampainya di Bali, dengan semangat aku membagi “the packages” dengan teman-teman media, komunitas indie dan musisi (Bli Balawan) thanks for Dian Ina.

Sekarang masih ada 3 Packages yang tersisa di rumah, bagi temen-teman yang ingin berbagi keindahan menikmati music NextOfKin silahkan message gwe lewat email. 3 email pertama dengan data lengkap alamat pengiriman akan gwe kirimin gratis. Please use subject [NextOfKin].

Bagi yang nggak kebagian dan penasaran, tanggal 11 Mei 2006 album NextOfKin “Bolehkah Kupinjam Cintamu Sejenak” (kaset) akan release untuk wilayah Jawa dan Bali,…tetep di jalur Indie. Menurut konfirmasi 3 minggu setelah album dalam bentuk kaset di release album dalam bentuk CD juga akan di release.

Lagu fav. gwe di album ini adalah :

Oase
aku merindukanmu seperti tandus merindukan hujan
aku menginginkanmu seperti hampa ingin udara
aku memimpikanmu seperti punguk impikan bulan
aku mencitaimu hingga kumampu mereguk racunmu

dipelukmu aku meringkuk
digeliat cumbumu aku takluk
sungguhkah ini dering cinta
ataukah hanya birahi semata


Bolehkah Kupinjam Cintamu Sejenak – the album tracks…

  • 01. Beriku Waktu (3:26)
  • 02. Bolehkah Kupinjam Cintamu Sejenak (4:55)
  • 03. All Along The Odakyu Line (5:51)
  • 04. Oase (4:12)
  • 05. Little Boy (5:35)
  • 06. Melankolia di C Maj (5:31)
  • 07. Tak Sudi (4:21)
  • 08. Run Rabbit Rub (4:49)
  • 09. Durga Memancar (6:03)
  • 10. Dialogue (8:14)
  • 11. Retro (5:58)
  • 12. Melankolia di C Maj (radio edit) (3:29)

NextOfKin – the Bio

NextOfKin is a group of artis that uses music as their means of expression. based in Yogyakarta the city of culture, they do not focus on a specific genre but emphasize to follow on creation ideas. Thus, many critics see elements of art rock, psychedelic, ethnic and world music in their work.

On stage, it is often that the band bring visual considerations on their performance. In the past NextOfKin presented their gig with the mean of theatre, vide art and other stage spectacles, adding more color to their already eletic music.

Founded in early 2002 by Rizky Sasono and Rachel Saraswati, the band began playing at various compuses, attended music festivals and performing at various art spaces, thinning the gap betwen hight art and popular culture. The year 2004 saw international recognition for their involments in singapore street festivals.

NextOfKin is a pop adventure within itself. For music lovers, NextOfKin is pop music with all its various guises. the adventure continues…

NextOfKin are…

  • Rizky Sasono
    This singer, songwriter and guitarist spent his teenage day’s in england but studied french literature at ugm. Apart from being the leader of the band and his tendency of being a truly rock n roller, this young musician often practices his music in theatre performances. His powerful satiric lyrics can be seen in NextOfKin’s tracks like little boy, run rabbit run and the epic dialogue.
  • Rachel Saraswati
    Alongside Rizky, this female singer and songwriter is also the co-founder of the band. Her ethnic backgrounds bring exotic world colour to NextOfKin’s pop sound. Indeed, her art surroundings have been contributing NextOfKin in bringing new tone to popular music. Her eclectics od ethnic and pop can be heard in songs like melankolia di c maj, bolehkah kupinjam cintamu sejenak? and oase.
  • Maga Siregar
    Ex-music student of Indonesia Institute of The Arts, he is the lead guitar of the band and his guitar works can be as eerie as the javanese mythology in songs like durga memancar or it can be as pleasing as the journey all along the adakyu line.
  • Doni Kurniawan
    Studied International Relations a while before quiting to make more involvements in music. As the bass player, this big figured man is a perfec icon for the NextOfKin’s rhytem section.

Media Review

The Beat Magazine. (No. 154) may 05 – May 18 2006 (thanks for Gino)
When the copy of this CD arrived at beat headquarters, we immediately thought it was yet another release courtesy of an instant band from that reality TV show where the winner is chosen via test message. This notion was suddley disspelled after we gave the Next of kin CD a listen. The eclectic talents of this Jogjakarta (Central Java) band first came on the scene in 2002 when they broke out with their unique combination of intelligent vocals and quality instrumentation that characterises their folk pop sound. Rachel Saraswati’s smooth, almost theatrical, vocals strike the hearth chords with lyrics reminiscent of Alanis Morisette’s nihilistic stylings… … … This album a more than worth while purcase.

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. kemarin gue liat nextofkin manggung,vokalisnya yang bikin nextofkin lain dari band lain. Rachel punya kemampuan teathrical yang cukup. Ok deh selamat datang di kancah musik indonesia